Film - Dacii - Noi dezvaluiri (2012) - documentar

poster Dacii - Noi dezvaluiri (2012) - documentarDacii - Noi dezvaluiri


Scenariul si regia artistica: Daniel Roxin
Imagine: Marian Leonte, Laurentiu Ungureanu, Bogdan Brilinsky
Editor imagine: Gabriel Vasilescu
Grafica: Gabriel Vasilescu, Tudor "Ted" Jelescu
Fotografie: Vladimir Brilinsky, Valentin Roman
Muzica compusa de: Daniel Galea
Producatori: Daniel Roxin, Box Office Film & Events
- Adresa sait producator: danielroxin.blogspot.com (http://danielroxin.blogspot.ro/)

vedeti aici filmul documentar: Dacii – Noi dezvaluiri

Extras din documentar:
"Dacii - Noi dezvaluiri
Daniel Roxin:
Exista adevaruri care nu mai pot fi manipulate. Exista lucruri care nu mai pot ramane ascunse. Aducerea lor la lumina este un demers necesar.
Ceea ce a provocat, probabil, cele mai multe valuri in mass-media romaneasca odata cu lansarea documentarului "Dacii: Adevaruri tulburatoare", a fost studiul de paleo-genetica prezentat in film, studiu realizat in Germania de doamna doctor Georgeta Cardos si domnul profesor univesitar doctor Alexander Rodewald, directorul Institutului de Biologie Umana, al Universitatii din Hamburg.
Potrivit rezultatelor acestui studiu, populatia actuala a Romaniei este clar inrudita genetic cu populatii care au locuit pe teritoriul tarii noastre, acum 3.000-5.000 de ani.
Prin urmare, putem vorbi despre o continuitate clara a poporului roman pe aceste meleaguri. De asemenea, raportandu-ne la populatiile actuale ale Europei, s-a constatat ca ne inrudim genetic in special cu grecii si bulgarii, populatii care s-au dezvoltat in spatii locuite candva de traci, si doar intr-o mica masura cu italienii.
Dar cel mai socant rezultat al studiilor de paleo-genetica, este constatarea faptului ca, o parte dintre italieni, in special cei din nord, sunt la randul lor inruditi genetic cu populatiile care au trait in arcul carpatic acum 3.000-5.000 de ani.
De unde concluzia halucinanta ca nu noi suntem urmasii Romei, ci o parte dintre italieni sunt urmasi ai tracilor; ar putea fi adevarat acest lucru ? Exista oare surse istorice care confirma, in cazul romanilor, astfel de radacini tracice ?


Valentin Roman (jurnalist):
Dovezile care atesta descendenta tracica a principalelor triburi din Peninsula Italica, vorbind aici de perioada pre-romana, abunda. Si nu vorbim doar de surse antice. Exista studii recente, inclusiv ale unui arheolog american, numit Henkel, care localizeaza cultura villanovana, care se incadreaza cu civilizatia etrusca, cu loc de origine: zona Dunarii.
Acelasi lucru il aflam de la o serie de autori antici, cu ar fi: Herodot, Polibius sau Strabo, despre veneti, un alt trib italic pre-roman. Despre etrusci s-ar putea spune, aproape cu certitudine, clar, ca sunt traci, pentru ca sursele antice care vorbesc despre acest lucru sunt foarte numeroase, atat autori latini cat si autori greci.
De pilda, Tucidide spune ca aria de raspandire a triburilor etrusce, era de undeva din zona Dunarii pana in Peninsula Italica, langa Roma de astazi, chiar si in unele insule grecesti, chiar si in Halkidiki, Peninsula Greciei.

De la istoricul roman Iosefus (Flavius Josephus - n.r.) aflam ca etruscii au fost cei ce le-au dat romanilor alfabetul. Si nu doar asta. Pe langa scriere se pare ca i-ar fi ajutat in organizare statala, in stadiul ei primordial, adica al regatului Romei. Le-au dat primii regi, le-au dat primele institutii, i-au influentat religios.

Daniel Roxin:
Tracii ocupau acum 3.000 de ani un spatiu imens din Europa si Asia Mica. Marea Neagra era inconjurata de neamurile tracice, istoricii greci numind-o de altfel acum 2.500 de ani: Marea Getica. Despe ei, Herodot spunea ca sunt cei mai numerosi dupa inzi.
Roma a fost infiintata in anul 753 i.e.n., adica acum 2.765 de ani. Istoricul roman Titus Livius, care a trait intre anii 59 i.e.n- 17 e.n., a scris o lucrare "Ab urbe condita libri", in care prezinta istoria infiintarii Romei si a poporului roman. El povesteste in aceasta scriere despre Eneea, ginerele Regelui Priam al Troiei, care imediat dupa caderea Troiei a fugit pe mare impreuna cu alti troieni, a ajuns in actuala Italie si a intemeiat o cetate.
Eneea si troienii lui sunt considerati stramosii romanilor; doar ca Troia, locul de unde au venit acestia, este o cetate localizata de cercetatori pe actualul teritoriu al Turciei, in Anatolia, o zona locuita acum 3.000 de ani de Traci.

Mihai Popescu (profesor doctor - Biblioteca Militara Nationala):
In 1926, Vasile Parvan publica un studiu foarte concis, intitulat: "Dacii la Troia", in are prezinta dovezi arheologice privind existenta dacilor, in diferite etape ale dezvoltarii Troiei. Dar, in acelasi timp, izvoarele grecesti stravechi vorbesc despre geti si despre traci, e adevarat - nu norbesc inca despre daci - pentru ca in secolul 9-10 i.e.n nu se vorbea inca de daci, dar grecii vorbesc despre geti si traci, si aici as aminti un izvor, pe care majoritatea culegerilor de izvoare referitoare la Istoria Romaniei il neglijeaza: este vorba de celebra Iliada a lui Homer. Cand poetul descrie parada militarilor, a fortelor armate venite sa-l ajute, sa-l sprijine in lupta impotriva aheilor, acei comandanti sunt prezentati ca fiind trimisi de unii Regi ai Tracilor sau ai Getilor, deci veniti din lumea noastra a Getilor - uneori se prezinta gradul de rudenie cu Dinastia Troiana, alteori sunt amintite intalniri pe care troienii le-au avut cu ei la diferite manifestari de tip militar sau religios.

Daniel Roxin:
Despre Imparatul Traian, istoricul roman Diocasius spunea, citez: "Sa nu uitam ca Traian a fost un Trac veritabil. Razboaiele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fratricide, iar Tracii au fost Daci", am incheiat citatul.. "

vedeti si adevaruldespredaci.ro (http://adevaruldespredaci.ro/)
-

Tags: , ,

About magazinweb

filme subtitrate - filme romanesti - desene animate - diverse - internet.

1 comentarii

  1. Am vrut sa ma uit si eu dar mi-a trecut cheful destul de repede. Nu sunt chiar asa curios, poate ca profesorul meu de istorie ar fi.

Leave a Reply

you may leave here a comment .
thank you !