Film - Prin cenusa imperiului (1976) - vedeti film online

poster Film - Prin cenusa imperiului (1976) Prin cenusa imperiului


Film online: Prin cenusa imperiului (1976)
Poster film: Prin cenusa imperiului

Regia: Andrei Blaier
Scenariul: n/a
Distributia: Gheorghe Dinică (Diplomatul), Irina Petrescu (sarboaica), Florina Cercel (grecoaica), Ernest Maftei (tiganul), Ştefan Sileanu (Siteavul), Cornel Coman (Spelbul), Constantin Florescu, Elena Albu, Gabriel Oseciuc (tanarul Darie)..
Durata: 101 minute
An: 1976

 

vedeti aici filmul - Prin cenusa imperiului


Anul 1917.
Natiunile din care fusese constituit Imperiul Austro-Ungar isi cereau dreptul la autodeterminare..
Bucurestiul se afla sub ocupatia germana. In cursul unei razii, in Bucuresti, sunt capturati doi barbati: Darie, un tanar fara scoala vietii, si Diplomatul, un escroc plin de orgolii. Ambii sunt trimisi pe front la sapat de transee si vor incerca sa evadeze..
- - - - - - - -
Austro-Ungaria, cunoscută si ca Monarhia Dunăreană (în germană: Donaumonarchie), nu s-a numit niciodată oficial „Imperiul Austro-Ungar”, ci Kaiserreich und Königreich Österreich-Ungarn în germană si Osztrák Birodalom és Magyar Királyság în maghiară, adică "Imperiul austriac si regatul maghiar". Austro-Ungaria a fost un stat dualist alcătuit, pe de o parte, din Cisleithania, adică statele (regate, ducate etc.) din administrarea austriacă, aflate dincolo de râul Leitha, din partea vestică si nordică a statului austro-ungar, si, pe de altă parte, din Transleithania, adică statele apartinând Regatului Ungariei (la care a fost încorporat în 1867 si Marele Principat al Transilvaniei).

Statul dualist s-a aflat sub conducerea împăratilor dinastiei de Habsburg, care din 1527 adoptaseră si titlul de regi ai Ungariei. Astfel au survenit si denumirile „Imperiul Cezaro-Crăiesc” sau „Dubla Monarhie” (în germană: Kaiserliche und Königliche Doppelmonarchie - Monarhia dualistă imperială si regală).

Monarhia Austro-Ungară reprezenta o uniune a două state: Austria si Ungaria, care aveau acelasi suveran.
Din Austria făceau parte teritoriile de azi ale Austriei, Sloveniei si Cehiei, nordul actualei Italii (Trentinul, Trieste), sudul actualei Polonii cu orasul Cracovia, vestul Ucrainei cu orasele Lviv si Cernăuti, Istria si Dalmatia (partea de sud a litoralului croat). În cadrul Austriei din Imperiul Austro-Ungar, teritoriile vechilor formatiuni feudale (ex: Regatul Boemiei, ducatele Carniola si Carinthia, Galitia) beneficiau de o anumită tolerantă culturală, ceea ce a permis, într-o mică măsură, afirmarea identitătii nationale a cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, românilor din Bucovina si croatilor din Dalmatia.

Din Ungaria făceau parte actualele teritorii ale Ungariei si Slovaciei, teritorii din vestul Ucrainei (regiunea Transcarpatia, zisă Rutenia Carpatică), jumătatea de nord-vest a României cu Maramuresul, Crisana, Transilvania (din 1867) si Banatul, nordul actualei Serbii (provincia Voivodina) si nordul Croatiei si Sloveniei. Spre deosebire de partea austriacă, Ungaria era administrată în mod centralizat, iar politica fată de minorităti a fost dominată de intentia autoritătilor de la Budapesta de a maghiariza populatiile nemaghiare care alcătuiau majoritatea procentuală în cadrul Regatului.
-

Tags: , ,

About magazinweb

filme subtitrate - filme romanesti - desene animate - diverse - internet.

0 comentarii

Leave a Reply

you may leave here a comment .
thank you !