Film - O Scrisoare Pierduta (1953) - vedeti film online

poster Film - O Scrisoare Pierduta (1953) O scrisoare pierduta


Film online: O scrisoare pierduta (1953)
Poster film: O scrisoare pierduta

Regia: Sica Alexandrescu, Victor Iliu
Scenariul: Ion Luca Caragiale
Distributia: Elvira Godeanu (Zoe Trahanache), Niki Atanasiu (Stefan Tipatescu), Radu Beligan (Agamemnon Dandanache), Grigore Vasiliu-Birlic (Iordache Brinzovenescu), Alexandru Giugaru (Zaharia Trahanache), Marcel Anghelescu (Pristanda), Ion Fintesteanu (Tache Farfuridi), Costache Antoniu (Cetateanul turmentat), Ion Talianu (Nae Catavencu)..
Durata: 135 minute
An: 1953

- - - - - - - - - - - - - -
(cinematografia romana, capodopere ale cinematografiei romanesti, mari actori, mari regizori, filme romanesti vechi, filme romanesti alb-negru, o scrisoare pierduta)
- - - - - - - - - - - - - -


vedeti aici filmul - O scrisoare pierduta


Ecranizare dupa piesa de teatru "O scrisoare pierduta", scrisa de I.L.Caragiale în anul 1884; film realizat după spectacolul Teatrului National „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, în regia lui Sică Alexandrescu si Victor Iliu.
-
Ion Luca Caragiale (1852-1912), a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist român.
Considerat a fi cel mai mare dramaturg român si unul dintre cei mai importanti scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
. . .
În 6 octombrie, însotit de Titu Maiorescu, Caragiale a citit la aniversarea Junimii, la Iasi, O scrisoare pierdută, iar la 13 noiembrie 1884, în prezenta reginei, premiera piesei s-a bucurat de un succes extraordinar.
-
Pe cei prezenti la reprezentatiile din 1884, Scrisoarea pierdută i-a impresionat prin actiunea ei vie si prin forta extraordinară a satirei politice. Chiar detractorii lui Caragiale nu i-au putut refuza recunoasterea meritelor indiscutabile si în acest sens a fost nevoit să scrie în 1903, în "Causeris littèraires", Pompiliu Eliade, pentru care Scrisoarea pierdută era „cea mai bună bucată literară care s-a scris vreodată în limba română“, capodopera de necontestat a repertoriului nostru dramaturgic, o piesă clasică, în măsură să consacre nu numai un autor, ci si o întreagă literatură.
-
Tags: , , ,

About magazinweb

filme subtitrate - filme romanesti - desene animate - diverse - internet.

0 comentarii

Leave a Reply

you may leave here a comment .
thank you !